2012. december 5., szerda

About names


Most, hogy Katinak és Vilinek kétség kívül gyermeke fog születni, az angol fogadóirodáknál már lehet fogadni arra, hogy fiú lesz e vagy lány. Majd ezután még arra is, hogy miként is fogják hívni a kis jövevényt. Bennem felmerült a kérdés, hogy ez mind szép és jó, de mi is a mi Vilink vezetékneve, mert hát ugye igazítsuk ahhoz a gyerek nevét. O. szerint Vilinek nincs vezetékneve, vagy ha van is az Winsor, az aktuális uralkodó ház után. Mondtam, hogy tuti van, hiszen volt Vili egyszer gyerek is és az ellenőrzőjére tuti nem csak annyi volt írva, hogy: Vili. (Windsor Vili) Hosszas google-zás után kiderült, hogy O.-nak van igaza. Vilinek nincs vezetékneve. Hivatalosan úgy kell szólítani, hogy: Ő Királyi Fensége, Vilmos Artúr Fülöp Lajos királyi herceg, Cambridge hercege, Strathearn grófja, Carrickfergus bárójaSzegény.
Persze szerintem még ez sem fér ki egy ellenőrzőre, szóval tutituti, hogy van neki normális vezetékneve, mint minden rendes embernek. Különben is van neki bankkártyája és arra ez száz százalék, hogy nem ez van írva. További google-zás után persze kiderült, hogy Vili, ha kezet fog veled egy durva pizsibulin és bemutatkozik, akkor nem azt fogja mondani, hogy Ő királyi Felsége, Vilmos Artúr Fülöp Lajos… blablabla…stb. Hanem azt, hogy Vilmos Mountbatten-Winsor. Esetleg annyit még hozzátesz, hogy: of Wales. Bár lehet, hogy egy durva pizsipartin nyugodtan levilizheted.
Aztán persze szóltak még olyanról is a hírek, hogy nem adhatnak ám mindenféle nevet annak a gyereknek. Tradicionális angol neve kell, hogy legyen. Tehát Vilmos, Henrik, Fülöp, Artúr, Károly, Albert, Katalin, Diána, Erzsébet, Alexandra, Mary, Margit… stb. Mert különben hogyan is illeszthetnék be a sorba. Szerintem ez tök nagy kibaszás a szülőkkel, mert nem elég, hogy minden szarért a címlapokra kerülnek, fogadásokat kötnek rájuk, levilizik és lekatizák őket, még a gyerekük nevét sem igazából ők határozzák meg. Mert lehet, hogy ők Kevinnek vagy Brandon-nak akarják elnevezni, de hülye módon, csak Artúr (vagy Albert, vagy Károly…stb.) lehet. Pedig szerintem tök frankó lenne: I. Kevin Király. Mennyivel jobb már, mint IX. Henrik.
Aztán mivel a nevekről beszélgettünk végre be mertem vallani O.-nak E. vezetéknevét. Amitől persze dobott egy hátast, majd komoly hangon megkérdezte, hogy: “Anyudnak ugye még nem mondtad?” Mondtam, hogy még nem, mert előtte még tudatosítanom kell benne, hogy E. apukája török. (Ismétlem: török.) Tehát E.-nek lovely török vezetékneve van. Ha még ez nem lenne elég, a török vezetéknevekből is gyakorlatilag Szabó (vagy Kiss, vagy Kovács, igazából tök mindegy). És ha mindez még nem lenne elég adalék, akkor az első randinkon még azt is elmesélte, hogy 6 órát ült a New York-i repülőtéren néhány kommandós társaságában, mert a neve alapján azt hitték nemzetközileg körözött bűnözővel van dolguk. Lovely. Nagydarab, kopasz, tetovált terroristával járok. Csak, hogy tudjátok.
És azt is jó, ha tudjátok, hogy a Családban Henry hercegnek van egyedül normális keresztneve: David.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése