2012. július 29., vasárnap

Guinness


Azért jó felnőttnek lenni, mert akkor ehetsz ebédre akár csokit is. – Még pontosan emlékszem, hogy anno 2-3 évvel ezt a választ adtam Krisztián kislánynak arra kérdésére, miért is jó felnőttnek lenni. Persze felnőttnek lenni azért is jó, mert ebéd helyett sört is ihatsz. Feketét, csapoltat, egyenesen a hordóból. Az már csak hab a tortán, de tényleg, hogy mindezt egy ír kocsmában, ami egyébként eredetileg templom volt. Micsoda megszentségtelenítés. Vagyis nem, mert a söröző gyönyörű, a kiszolgáló fiúk aranyosak, a sör itteni viszonyokhoz képest baráti áron van és rajtunk kívül még nagyon sokan döntöttek úgy, hogy ebédre sört fogyasztanak.
Aztán mivel Hampstead Heath nagyjából fél óra séta innen és a múltkori szórásból kimaradt London legmagasabb pontja a Parliament Hill, ezért azt sürgősen pótolni kellett. Valóban csodás látványt nyújt a város a “hegy” tetejéről. Igazából ez a dolog csak azért vicces, mert maga a “hegy” 98 méter (319 láb) magas, szemben a mi tatabányai hegyünkkel, ami 369 m. Csak, hogy tisztában legyetek a méretekkel. Viszont olyan sűrű sötét erdők vannak arrafelé, hogy a Gerecse hozzá képest smafu. És mindezt a város közepén. Úgy, hogy megállsz és nincsenek házak, nincsenek légvezetékek, nincsenek autóhangok, nincs semmi, csak erdő, tavak, kacsák, kutyák és sétáló emberek. Egy tíz milliós város közepén. Elképesztő. És mindenki angolul beszél. Angol angolul. Rajtunk kívül nem találkoztunk külföldivel, eggyel sem. Nah, jó. A “hegyen” igen. De onnantól senkivel. Teljesen normális londoni angolok sétáltatták a kutyáikat, futottak vagy éppen tolták a babakocsit. Ez egy teljesen más világ. Nem az az őrület, ami a városban fogad, hanem az a nyugodt, kicsit bohókás, ugyanakkor végtelenül elegáns polgári hangulat. Nem, emberek ezt nem lehet utánozni. Ezek Britek.
A naphoz még azt is hozzá kell tenni, hogy kb. 6-szor áztunk teljesen rommá, mert valami hülye azt mondta, hogy ma tuti szép kiránduló idő lesz. Csak halkan jelzem meg, hogy én voltam az a barom. Olyan heavy rain kapott el minket többször is, hogy ha nem lettek volna fölöttünk fák és esernyő a bugyimból is folyt volna a víz. Aztán pedig megint szikrázó napsütés, majd fél óra heavy rain. London. Hegy. Hampstead Heath. Egyenlőre toronymagasan ez a hely vezet nálam fej-fej mellett a Science Museum-mal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése